Άρθρο του Πρώτου Θέματος, με αφορμή την επίσκεψη του  Οικ. Πατριάρχη στο Γηροκομείο Αθηνών

Γηροκομείο Αθηνών
Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του Περιοδικού Θεολογία, το οποίο ξεκίνησε χθες Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Αθήνα ενώ το πρωί επισκέφθηκε το Γηροκομείο Αθηνών. Τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος.

Το πρωί, είχε προηγηθεί η τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο του Γηροκομείου Αθηνών, με την παρουσία του Παναγιωτάτου. Παρόντες ήταν επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ.Μπακογιάννης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ.Σοφία Ζαχαράκη, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του Γηροκομείου. Ο Παναγιώτατος ανακηρύχθηκε ως Μέγας Ελεήμων, τίτλος που απονεμήθηκε για πρώτη φορά. Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο κ.κ.Βαρθολομαίος αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στην αξία της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της χριστιανικής πίστης. Υπογράμμισε, επίσης, την αξία της σύνδεσης της αξίας της επιστήμης με την αγάπη, ως την κινητήριο δύναμη για κάθε θετική εξέλιξη στην κοινωνία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκτά λατρευτική έδρα στην Αθήνα

Η στιγμή της έλευσής του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη, καθώς πριν μερικούς μήνες, παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η χρήση για 30 χρόνια του Ναού του Αγίου Νικολάου, από το Γηροκομείο Αθηνών, του οποίου αποτελεί ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Πατριαρχείου αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου.

Η παραχώρηση της χρήσης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Πατριαρχείο, πέραν του συμβόλου της ενότητας και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτέλεσε – σύμφωνα με τους εκπροσώπους του – «θεόσταλτη λύση για την διάσωση του θρησκευτικού μνημείου του Ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Αδιαμφισβήτητα όσο και θεαματικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την  συντήρηση και την ανάδειξη της ομορφιάς του και την ενίσχυση του συναισθήματος των πιστών της περιοχής  η δε  προσφορά του Πατριαρχείου, στον κόσμο της τρίτης ηλικίας, όπως αυτή συζητείται και σχεδιάζεται και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται μεταξύ του Πατριαρχείου και της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών θα σηματοδοτήσει την νέα εποχή του Γηροκομείου Αθηνών». «Ο Παναγιώτατος μας τίμησε σήμερα με την παρουσία του και αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος, που επί θητείας μου καταφέραμε να δώσουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έδρα στην Αθήνα, γεγονός που δεν είχε συμβεί τα τελευταία 200 χρόνια», σχολιάζει ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, κ.Σπύρος Χαμακιώτης.

Η προσπάθεια εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών αποφέρει καρπούς

Αν και μόλις ενάμιση χρόνο στο ‘τιμόνι’ του Γηροκομείου, ο κ.Χαμακιώτης ηγήθηκε της προσπάθειας για την εξυγίανση του Ιδρύματος, το οποίο είχε περάσει σε περίοδο παρακμής για περισσότερα από 15 χρόνια. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Σήμερα, οι οικονομικές μας υποχρεώσεις προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ έχουν διακανονιστεί, πληρώνουμε κανονικά τις δόσεις ενώ πλέον όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά. Προηγήθηκε μία γενναία διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, συνολικού ύψους 13,5 εκατομμυρίων, μειώνοντας το σύνολο των οφειλών από 53 εκατομμύρια σε λιγότερο από 40, με την υπαγωγή του Ιδρύματος στις διατάξεις του νόμου περί εξυγίανσης 4262/2014».

Pin It on Pinterest