ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Γηροκομείο Αθηνών

Μεγάλη και ευλογημένη ημέρα για την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών, αποτέλεσε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης στο Γηροκομείο Αθηνών, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2023, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ε.Ε.Α. κ. Σπύρου Χαμακιώτη.

Στην Αυτού Παναγιότητα επιφυλάχθηκε λαμπρή υποδοχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και τη συμμετοχή της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, του τ. Αντιπροέδρου της Βουλής τ. Ελλήνων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, του Αν. Υπουργού κ. Άγγελου Συρίγου, της Αντιδημάρχου Αθηναίων, κας Κατερίνας Γκαγκάκη, μελών του Κοινοβουλίου, Δημοτικών Συμβούλων, σύσσωμου του Δ.Σ. της Ελεήμονος, καθώς και τη συμμετοχή του προσωπικού, των φιλοξενουμένων του Γηροκομείου Αθηνών και πλήθους επισκεπτών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε πανηγυρική δοξολογία στον Ι.Ν Αγίου Ανδρέα του Γηροκομείου, πλαισιωμένος από τον Μητροπολίτη Λαοδικείας και επικεφαλής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Θεοδώρητο, ιερείς της συνοδείας Του, του εφημέριου του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, π. Θεόδωρου Γρηγοράκη και πλήθους κληρικών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Πρόεδρος κ. Χαμακιώτης προσφωνώντας τον Παναγιότατο, αναφέρθηκε στην πολυσχιδή και παγκόσμια προσωπικότητα Του, ως Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τόνισε τους στενούς δεσμούς της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών με την μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι ενδυναμώθηκαν, ακόμη περισσότερο, μετά την κατά χρήση παραχώρηση του εν Αθήναις Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να αποτελέσει έδρα και λειτουργικό χώρο του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσώπησης του Πατριαρχείου.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε και αναφέρθηκε στη σημασία της προσφοράς προς τον κάθε αναξιοπαθούντα, τονίζοντας ότι η φιλανθρωπία αποτελεί τον πυρήνα του Χριστιανικού ήθους, το οποίο εκδηλώνεται με την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών για την ιστορική απόφαση να παραχωρηθεί ο Ιστορικός Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου για τις λειτουργικές ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Αθήνα και συνεχάρη τους εργαζομένους για το έργο που επιτελείται στο Γηροκομείο Αθηνών.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Σολδάτος, απονεμήθηκε στην Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη, ο τιμητικός τίτλος του Μεγάλου Ελεήμονος, για το συνολικό έργο ποιμαντικής και φιλανθρωπικής δράσης και στάσης Του.

Την τιμητική αυτή διάκριση, η οποία αποδίδεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος, απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Σπύρος Χαμακιώτης, επιδίδοντας στην Α.Θ.Π. τη σχετική απόφαση του Δ.Σ, αποτυπωμένη σε πάπυρο, μαζί με χρυσό μετάλλιο, το οποίο φέρει ανάγλυφη την εικόνα του Αγίου Ανδρέα, προστάτη του Γηροκομείου Αθηνών.

Επ’ ευκαιρίας της ευλογητής επισκέψεως του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, εντοιχίσθηκε αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα, στην είσοδο του Ναού του Αγίου Ανδρέα, την οποία αποκάλυψε ο Παναγιώτατος, ο οποίος, στη συνέχεια, φύτεψε στον περίβολο του Γηροκομείου Αθηνών, μια ελιά, ως σύμβολο της ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με λιτή δεξίωση που παρέθεσε η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών, στον χώρο του εντευκτηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι τρόφιμοι του Γηροκομείου, οι εργαζόμενοι και λοιποί παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να τύχουν της Πατριαρχικής ευλογίας.

Pin It on Pinterest