Γηροκομείο Αθηνών χωρίς COVID – H προσφορά και η αγωνία για το μέλλον

Γηροκομείο Αθηνών

Ένας από τους πιο όμορφους καταπράσινους και εμβληματικούς χώρους της πόλης μας, το Γηροκομείο Αθηνών, με ιστορία, παράδοση και κυρίως κοινωνική προσφορά ετών, έχει πολλά και σημαντικά να διηγηθεί.

Στην εποχή της πανδημίας, έχει να διηγηθεί μία ακόμη εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία:

Κανένας από τους φιλοξενούμενους στα τρία εν λειτουργία -από τα 11 πέτρινα κτήρια- δεν νόσησε από COVID-19, εδώ και έναν χρόνο.

Μόνο ελάχιστοι εργαζόμενοι, οι οποίοι απομονώθηκαν εγκαίρως.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα επίτευγμα όλης της ομάδας των 94 εργαζομένων, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζώη Κολιό, οι οποίοι στηρίζουν με δύναμη ψυχής, αφοσίωσης και ευαισθησίας τους 125 φιλοξενούμενους ηλικίας 67 έως 106 ετών, δίνοντας καθημερινά μία μάχη με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό SARS Cov-2. Και όπως είναι αναμενόμενο, οι «μάχες» δεν περιορίζονται στο κορωνοϊό.

Αγωνία για το μέλλον του Γηροκομείου

«Είναι ένας αγώνας καθημερινός και μία υπέρβαση από όλους τους εργαζόμενους. Οι φιλοξενούμενοι μας δεν έρχονται σε επαφή με επισκέπτες, με στόχο να τους προστατεύσουμε από την COVID -19, και από την πλευρά μας, αυτό που κάνουμε, είναι όλο αυτό το δύσκολο διάστημα, ένα “πάντρεμα” γνώσης, διαχείρισης και συναισθήματος», απαντά αποφασιστικά.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/04/23/263340/photos/snapshot/LP2_0009.jpg

Στην συζήτηση που θα ακολουθήσει στον καταπράσινο κήπο του Γηροκομείου με παρόντες επίσης, τη νομική σύμβουλο Μαρία Στραιτούρη, την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νεκταρία Παπαϊωάννου, την πρόεδρο του Συλλόγου ΣΕΓΑ Πελαγία Κουτελά, καθώς και την κυρία Αρετή Δαμίγου και τον κ. Γιάννη Διονυσόπουλου που υποστήριξαν το έργο του φωτορεπόρτερ του CNN Greece Λευτέρη Παρτσάλη, ο κ. Κολιός καταθέτει την μεγάλη αγωνία του -μεγαλύτερη ίσως και από την COVID-19- για το μέλλον του Κοινωφελούς Ιδρύματος, με ιστορία από το 1864.

Τα 800 ακίνητα του Γηροκομείου

Με μία περιουσία 800 ακινήτων -εκ των οποίων μόλις τα 230 είναι μισθωμένα– και με τα περισσότερα περίπτερα–κτήρια εντός του Γηροκομείου κενά λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ο κ. Κολιός υποστηρίζει ότι «αντί να ελεούμε, ελεούμαστε».

«Δεν το δέχομαι αυτό, είναι μέγιστη ντροπή, όπως είναι ντροπή να υπάρχουν τόσοι απόγονοι και να μην ασχολείται κανείς», επισημαίνει.

«Άλλωστε και ο τίτλος του Γηροκομείου, είναι “Η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών”, επομένως αυτός ο τίτλος σήμερα μοιάζει εντελώς ανακόλουθος με την ιστορία του», σημειώνει.

Όπως μας εξηγεί, η κύρια δραστηριότητα του Γηροκομείου είναι η μίσθωση των ακινήτων, προκειμένου να πληρώνεται το προσωπικό. Δυστυχώς τα ακίνητα που μισθώνονται είναι πολύ λίγα, ενώ μία σειρά από δικαστικές διαμάχες όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα τα οικονομικά του Γηροκομείου να είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και να πασχίζει η διοίκηση και η ομάδα της, να διαχειριστεί με όσο το δυνατόν αποτελεσματικό τρόπο την κατάσταση.

Όπως όλα δείχνουν ο κ. Κολιός, ως οικονομολόγος, τα καταφέρνει καλά.

«Ήδη από το καλοκαίρι του 2018 και μετά έχουμε ισορροπήσει στα οικονομικά μας, έχοντας δώσει μόνο για μισθούς περί τα 3 εκατ. ευρώ», αναφέρει.

«Και είναι γεγονός, ότι από τα ασφαλιστικά μέτρα, οι μόνοι που ζημιώνονται είναι οι γέροντες» συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτο να παίζουμε με τις ψυχές των γερόντων».

«Οι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο, έχουν ανάγκη από ηρεμία, φροντίδα και αγάπη. Ξέρετε ο πολιτισμός, φαίνεται από το πώς φερόμαστε στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στα ζώα».

Και πώς πορεύεται τελικά το Γηροκομείο στα χρόνια;

«Όπως σας είπα, τα βασικά μας έσοδα προέρχονται από την μίσθωση των ακινήτων, ενώ οι γέροντες για την φιλοξενία τους, καταβάλλουν το 80% της σύνταξής τους. Επίσης το 40% των γερόντων είναι άποροι», προσθέτει ο κ. Κολιός. Στο σημείο αυτό, μας αναφέρει ότι προτείνει να έρθει ελεγκτικός μηχανισμός στο Γηροκομείο, προκειμένου να ελέγξει τα οικονομικά, στην συνέχεια όμως, οι άνθρωποι αυτοί, να αναλάβουν την ευθύνη.

«Θα σας έλεγα χωρίς υπερβολή, ότι είμαστε μόνοι μας, αβοήθητοι και κυνηγημένοι», υπογραμμίζει, με έκδηλο προβληματισμό.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/04/23/263340/photos/snapshot/LP2_5334.jpg

Από τον καθηγητή Βακαλόπουλο μέχρι τους σύγχρονους ευεργέτες

Η ιστορία του Γηροκομείου -για την ακρίβεια της Ελεήμωνος Εταιρείας Αθηνών- ξεκινά το 1864, μία πραγματικά δύσκολη εποχή για τη χώρα καθώς είχε προηγηθεί η πτώχευση του 1843.

Ένας καθηγητής του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, ο Γεώργιος Βακαλόπουλος, ήταν ο ιθύνων νους του εγχειρήματος, και ο άνθρωπος ο οποίος μαζί με μία Ομάδα φιλανθρώπων της εποχής, επίλεκτων τέκνων της αθηναϊκής κοινωνίας, στις 23 Αυγούστου του 1864 πρότεινε τη δημιουργία μιας εταιρείας, που θα αναλάμβανε την περίθαλψη των επαιτών εκείνων, που ήταν «άξιοι ελέους».

Φυσικά από τότε μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο του Γηροκομείου Αθηνών, με αποτέλεσμα, από τα μεγάλα ονόματα φιλανθρώπων που στήριξαν την Εταιρεία – από τον Ανδρέα Συγγρό, τη Λέα Φαράτζη, την Παλμύρα Λάμψα η οποία δώρισε το «Ευγηρίας Πρόνοια», την Καίτη Μεγαπάνου, τους μεγάλους ευεργέτες τα ζεύγη Βασίλη- Ελίζας Γουλανδρή και Παναγιώτη – Ελένης Αγγελοπούλου μέχρι σήμερα, να υπάρχει τεράστια απόσταση.

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία οικονομική στήριξη από την Πολιτεία» εξηγεί ο κ. Κολιός και όπως είπαμε παραπάνω, τα έσοδα της Εταιρείας προέρχονται αποκλειστικά από τις μισθώσεις των ακινήτων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της σίτισης των φιλοξενουμένων, καλύπτεται από δωρεές ιδιωτών και απλών ανθρώπων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γηροκομείου, κρέας και ψάρι σπάνια συμπεριλαμβάνονται στα γεύματα.

Εκτός από το προσωπικό που εργάζεται καθημερινά στο Γηροκομείο Αθηνών, εργάζονται και γιατροί πολλών ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών οφθαλμίατρος, ψυχίατρος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος.

Σε άλλο σημείο της κουβέντας μας, ο πρόεδρος της ΕΕΑ αναφέρει ότι στο Γηροκομείο έχουμε ανάγκη από προσωπικό και κυρίως νοσηλευτικό.

«Όμως οι άνθρωποι αυτοί, πρέπει να πληρωθούν, όπως είναι λογικό».

Η επίσχεση και το τραγούδι της Μαίρης Λίντα

Σε ερώτηση ποια καλή στιγμή και ποια δύσκολη θυμάται στα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Γηροκομείου, ο κ. Κολιός, μας αναφέρει:

«Μία δύσκολη ήταν μόλις είχα πρωτοαναλάβει τον Αύγουστο του 2018, όταν 20 εργαζόμενοι, αποφάσισαν επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σιτιστούν οι γέροντες».

Τότε ο κ. Κολιός, αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να δώσει λύση στο θέμα, με δωρεά από ιδιώτη.

Όσον αφορά μία καλή στιγμή, ο ίδιος έχει να θυμηθεί δύο: το 2019 όταν οργάνωσαν μία όμορφη βραδιά για όλους τους φιλοξενούμενους με τη Μαίρη Λίντα -που ζει εδώ και χρόνια στο Γηροκομείο- να παρασύρει τους γέροντες στο τραγούδι της και πέρυσι τον Απρίλιο, όταν όλα τα τεστ των φιλοξενουμένων για τον έλεγχο του κορωνοϊού, ήταν αρνητικά.

Η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Λίγο πριν φύγω και αφήσω τον πρόεδρο και την ομάδα του να επιστρέψουν στα «αγαπημένα γεροντάκια τους» για το μεσημεριανό φαγητό, ο κ. Κολιός, μου εκφράζει την ικανοποίησή του, για την άδεια που έλαβε η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών πριν τρεις εβδομάδες περίπου, για την λειτουργία του τρίτου περιπτέρου- η οποία βγήκε και σε ΦΕΚ- και που βρισκόταν μέχρι σήμερα στον αέρα.

Είναι ένα πολύ θετικό νέο, όπως πολύ ελπιδοφόρα, είναι και η στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος επισκέφθηκε το Γηροκομείο την Τετάρτη 14 Απριλίου, προκειμένου να διενεργήσει rapid test στους φιλοξενούμενους. Η ομάδα του κ. Πατούλη επίσης, παρέδωσε στο Γηροκομείο Αθηνών χιλιάδες μάσκες και αντισηπτικά, ενώ σε μία συμβολική κίνηση, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕΑ, σε μία συμβολική κίνηση, φύτεψαν έναν ευκάλυπτο, σε ένδειξη μιας νέας και ελπιδοφόρας συνεργασίας.

Το Γηροκομείο αυτή την στιγμή, έχει την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, κάτι που δημιουργεί μεγάλη ανακούφιση στη διοίκηση και στο προσωπικό.

Πηγή: CNN.gr

Pin It on Pinterest